szerda, november 02, 2005

Olvassunk

híreket...
Rögtön a címmel baj van: ::Bevándorlók harcolnak a rendőrökkel:: khmm, ezek az ifjú urak többségében francia állampolgárok, itt születtek, itt jártak isibe, miegymás. Sokuknak már a szülei is detto, talán nem kéne őket lebevándorlózni.
::Clicy-sous-Bois:: helyett "Clichy-sous-Bois"
::A rendőrök betörés miatt üldöztek fiatalokat, akik egy trafóházba menekültek.:: Nos, a rendőrség hevesen tagadja, hogy üldözött volna, vö. hivatalos verzió. A nemhivatalos verzió (lásd szemtanúk) szerint viszont igenis üldözték a három srácot. Mellesleg, volt a közelben egy betörés, de ők teljesen ártatlanok, a rendőrség is ezt mondja, vö. "azt hitték, üldözik őket, pedig nem, hisz ártatlanok voltak."
::Itt halálos áramütés ért egy 14 és 16 éves fiatalt, egy társukat pedig súlyos állapotban szállították kórházba.:: ez elég tényszerű, illik hozzátenni, hogy i) az üldöző/nemüldöző rendőrök b@sztak szólni, hogy gáz lesz, ha átmásznak a falon, hanem állítólag még örültek is, hogy most végre jól megszívják - mondjuk a falon ott virít, hogy életveszély; ii) a tűzoltók/mentők csak egy óra vacakolás után tudtak bemenni menteni, mert az áramszolgáltatónak ennyi időbe telt áramtalanítani. ezalatt mondjuk elég könnyű belehalni akármibe.
::Bár rendőrségi gránátról volt szó, Nicolas Sarkozy belügyminiszter cáfolta, hogy a rendfenntartó erők hajították volna az imahelyre az eszközt.:: megint süketek és némák párbeszéde; i) Sarko cáfolja, majd azt mondja, talán ii) a bennlevők meg azt állítják, a rendőrök egészen a kapuig jöttek, majdhogynem bunyulverős hangulatban.
ami nem derül ki:
- nagyjából hat napja minden éjjel ugyanaz a gyújtogatós/dobálós/letartóztatós buli megy, most már több, egymástól kifejezetten távol eső kerületben.
- gáz van nem csak az élhetetlenné váló negyedekben, hanem a rendőrség soraiban is.
- kicsi Sarko alig pár napja sikeresen lehurrogtatta/megdobáltatta magát egy "érzékeny kerületben", miután lelkesen legazfickózta az összes vonatkozó kerületi fiatalt
- ez az, amit ugyanazon kormány egy másik minisztere sémantique guerrière-ként jellemez -, mellesleg bedobva a képbe valami kusza "igazi fiatalok" fogalmat, és meghirdette a zéró tolerancia elvét. most csak azt kapja vissza, amit főzött.
- lelkes kormányzó párton belüli bicepszezésnek vagyunk a tanúi, mindenki örül, hogy zsebtigris zsív, mindenki reméli, hogy ezt minél tovább teszi, a kerületieket meg senki sem kérdezi, szeretnek-e félni rendőrtől/dealertől/szomszéddebilkamaszfiától.
na, remélem hazai hírekben megbízhatóbb az index, mert ez így ölég gáz.

Nincsenek megjegyzések: