hétfő, november 28, 2005

go west

Jaj, annyi mindent kapok ajándékba, hogy hullámzóan felbukkanó honvágyamat enyhítse, nahát. Néha tényleg otthon érzem magam.
A Femmes et mathématique szakkör úgy gondolja, hogy a nőnemű polgártársak szakmai esélyei alacsonyabbak, mint hímnemű fajtársaiké, s ezt bizonyítandó, meghatározták a tudományos kutatás 'hímelőny' szorzóját. A CNRS-ben (a Tudományos Kutatás Nemzeti Központja) egy férfi 1,6szer több eséllyel rendelkezik a szakmai előrejutáshoz, mint egy nő. Az egyetemi társadalomtudományi szakokon ez átlag 1,9; kémia esetében 2,9; biológusoknál pedig 3,8.
Na, ez a történet háttere. A szereplők: François Goulard, a felsőoktatás és a tudományos kutatás címzetes minisztere, és Elisabeth Dubois-Violette, a CNRS kutatási tanácsának ex-elnöke, nemzetközileg elismert fizikus. Ez utóbbi egy óvatlan pillanatában azt merte kifogásolni, hogy az elmúlt hónapokban a kutatásszervezés meghatározó döntési pozícióiból szinte teljesen eltűntek a nők. Aszongya erre a magát miniszternek álcázó birodalmi lépegető: "A probléma oka, hogy a nevezett hölgy szívesen látná magát vezetői állásban. Kérdés, hogy valóban ő e a legmegfelelőbb erre a posztra."- majd a háttérben szerényen meghúzódó csinoskára mutat. -"Ha ezzzel örömet szerzek, kinevezhetem az asszisztensemet."
Jesssssz. wwhhd?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a magyar tudományos hímelőny szorzó is érdekelne.

Névtelen írta...

és még miniszter? vazz.