hétfő, június 20, 2005

tarte aux citrons

Hétvégén citromtortát sütöttünk, J meg én. Van köztünk jópárszáz kilométer, az tény, de mégiscsak vidám dolog a quasi-együttsütés, főleg ha ugyanazt a receptet gyártjuk, s közben fel lehet hívni a másikat, ’hogy áll a remekmű’ ügyben.

Tészta: sablée, hajaj, nemtommiezmagyarul (mi ez magyarul, j?); én úgy csinálom, hogy elloholok akármelyik boltba és lekapom a polcról...
Krém: 4 citrom leve + egy(kettő) finomra reszelt héja
4 egész tojás + 4 tojás sárgája
300 g cukor
100 g liszt
Hab: 4 tojás fehérje
100 g cukor

Tésztát tésztaformába, aztán sütőbe (250 fok, kb negyedóra), eközben lassú tűzön megfőzni a krémet, amit aztán rá a tésztára, tetejébe a habot, majd az egészet vissza a sütőbe, újabb negyedórára. A munkafolyamat vége a legemberpróbálóbb, ui. hidegen kell tálalni.

Update: anyósom szerint ennél is jobb az a változat, amikor a liszt helyett darált mandulával vadítjuk a krémet, huh, valahogy meg fogom tőle szerezni ezt a receptet...


Nincsenek megjegyzések: