vasárnap, június 12, 2005

Aubenas - Hannoun

F. Aubenas és H. Hannoun, végre szabadon, ezt jó látni, bár nem is nagyon lehet mást, mindenhol különkiadás. Mi vacsora közben nézünk híreket, valami mérhetetlen illatú sajtot majszolván elmorgom S-nek újfent, amit kb. egy hete már megtettem Marseille-be menet, persze S nem emlékszik rá, motyog valamit reggelről, álmosságról, de mondjuk jó ez így, elmondhatom mégegyszer a román újságírók esetét, akiket úgy raboltak el, ahogy, tele volt vele minden magyar site a neten, itt meg egy szót sem lehetett róla hallani, hmm, és ez nem az első eset, hogy ilyen fura lyukak vannak a helyi tájékoztatásban, az AZF robbantással való fenyegetését is hamarabb láttam az indexen, mint itt.

Na, mondom is S-nek lelkesen, lám-lám, érdekes ez, meg aztán itt az előző iraki történet az elrabolt francia újságírókról, amiből jó kis belpolitikai botrány kerekedett mindenféle paralell missziók meg egyebek miatt, affaire Julia, hogy felcímkézzem, és lám, Aubenas az egyetlen nyilvánosságra hozott videón ezen úriemberhez könyörög segítségért, S meg lustán visszamorog a sajt felett, mert unja már, hogy okoskodom, ha, és ha pusztán arról van szó, hogy a magyar sajtó rosszindulatú híreket terjeszt a románokról ?? Megadom magam, közben Aubenas első rögtönzött sajtótájékoztatóját tartja, ahol arra a kérdésre, látta-e a román újságírókat rabsága alatt, határozott nemmel válaszol. Aztán a Liberation főnöke elrángatja, hogy most már hagyják békén, és a France 3 Romániába kapcsol, ahol Marie-Jeanne Ion elmeséli, hogyan tartották több mint ötven napon keresztül fogva az irakiak ugyanabban a pincében, és mennyire közel került Aubenashoz (ugyanezt mondja Sorin Miscoci is). Hmm, felkapjuk a fejünket S-el. Ezt a France 3 se nyeli le, következő interjúalany : Serge July, a Liberation főnöke, aki elég lazán válaszol a feltett kérdésekre, egészen addig, míg e nyilvánvaló ellentmondás szóba nem kerül, akkor viszont határozottan elköszön, részéről ennyi az interjú. Érdekes. Arról továbbra sincs hír, hogy a román eset elég khmm, vitatott. Hát így. Lehet dominózni.

Ja, és mellesleg. Marie Desplechin, írónő, aki minden hírben közeli barátként szerepel. Az értők értik.

update: S megint vihog, és azt ismételgeti, ha holnap megvernek, az nem homofób ügy lesz, magamra vessek, mit szellőztetek államtitkokat.

Nincsenek megjegyzések: