hétfő, január 23, 2006

xxxl3


az európai tekintet előszeretettel fixál nemi szerveket, saját körein belül is, amikor valami ok folytán megzavarva érzi a rendet (Foucault Herculine (Abel) Barbin-ja nem egyszeri iskolapéldája a nemi szervekben kiváncsiskodó ujjaknak), de leginkább azon kívül, az ismert világ perifériáján: az ókortól a 19. századig az éppen aktuális világvégén is túlt rendszerint szexualitásukban challenged lények lakják, vagy a legyet is röptében, vagy mindenre képtelen elhízott hermafroditák. A vonatkozó méret azonban maradandóan (dél)-afrika lakóinál vált a vizuális identitás szerves részévé: az urak esetében vagy férfiasságuk megcsonkításáról, vagy az 'emberi' kategóriába nehezen gyömöszölhető méretekről s munkabírásról olvashatunk komoly s megbízható todományos munkákat, hölgyek esetében pedig a zsírpárnák méretei, vagy az ún. tablier hottentot (macronymphia, ahol is a labia minora méretei meghaladják a labia majora-ét, akár a 10 cm-t is elérve) a todományos ámulat alanya (Saartje Bartman, mielőtt gondosan kikészített nemi szervével egyetemben múzeumi tárlóban végezte volna, az angol úri társaság szexorgiáinak volt szenvedő sztárja) - a roppant művelt csikicsuki eltartott vagy 350 évig, mígnem hivatalosan szalonképtelenné vált, kevésbé hivatalosan meg köszöni, jól van. olyannyira, hogy egy méret-fekete kontextusban rögtön s dalolva magára találjon.
én spec. nem szavaznék arról, szexista avagy rasszista a dolog, mert szerintem egyik sem, pusztán ostoba és szégyenlősen szunnyadó előítéleteket kelteget.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez az állítólagos európai tekintet miben különbözik akármilyen más tekintettől? abban, hogy észreveszi azt, amit lehetetlen nem észrevenni? olyan ostobák ezek a nemeurópaiak, hogy még ezt sem látják, ami kiböki a szemüket?

kelebandi írta...

magukat es a masikat nem szuksegszeruen innen kiindulva fogjak definialni, mert latni ugyan latjak, csak epp nem azt az interpretaciot teszik melle, mint amit mi hajlamosak vagyunk, es emiatt nem lesz olyan fontos, hogy alapos megfigyelest erdemeljen.