szombat, április 16, 2005

Lomama

Asszem meg fogom nézni a 'Man to man' című filmet, amint errejár. A France 2 leadott róla egy dokut, éjféltájban persze, de nálam lassan bevett stratégia a késő éjjeli műsorok becserkészése, így aztán rátaláltam.

A srác, aki Toko-t játsza, egy kb. 10 éve Kinshashában (Kongó) élő pigmeus, Lomama Bosekinek hívják. Egy, a kongói tv-nél dolgozó bantu hölgyemény ajánlja a stáb figyelmébe a kinshashai piacon mindenféle alkalmi munkából tengődő Lomamát, és elég gyorsan befészkeli magát Lomama ügynökének szerepébe. A forgatás alatt nem csak a jeleneteket veszi kamera, hanem a színészek és környezetük apró-cseprő történeteit is, így Lomama és 'ügynöke' beszélgetéseit is, amit mellesleg senki sem ért, mert lingala nyelven folynak. Marant, a rendező csak pár hét után jön rá, hogy Lomamának hosszan fogalma sem volt arról, mi folyik körülötte, így pl. azt hitte, hogy valóban meg fogják ölni a forgatáson, mint ahogy a filmben is, hogy 'ügynöke' kvázi megtiltotta, hogy beszéljen a fehérekkel, mert azok gonoszak, hogy az ügynökén keresztül nekiszánt pénzből egy fillért sem látott, miközben a családja épp éhenhal, etc... A doku végén persze minden jóra fordul, a bantu hölgy Angliában lelép a stábtól és ottragad, Lomama hazamegy, végre ellátogat 10 éve nem látott falujába és segíti ottmaradt rokonait, házat vesz Kinshashában és nyit egy butikot, csupa könnyes morális tanulság.

Jók ezek a hétköznapi rasszizmusok, amik ilyen őszintén belemondódnak a kamerába, utólagos belátással vagy anélkül. Itt van pl. a rendező és csapata, akik gond nélkül beveszik, hogy szükség van egy ügynökre, aki majd közvetít köztük és Lomama között, mert a fehérek ugye nem ismerik a szokásait meg a gondolkodásmódját meg akármijét, mintha Lomama valami más világból érkező lény volna, akivel nem lehet csak úgy fésztufész akármit is tenni, majd rossz lelkiismeretét azzal a boldog felismeréssel ápolja, hogy lám, még a bantuk is lehetnek rasszisták. Vagy Lomama elejtett megjegyzései arról, hogyan kezelik a pigmeusokat Kongóban, amire jól rímelnek 'ügynöke' fehérek között elejtett félmondatai.
A legütősebb jelenet a bantu csaj és egy francia újságíró beszélgetése Lomamáról, ahol az előbbi hosszan fejtegeti, hogy a pigmeusokban nem lehet megbízni. « Lomama bármire képes. Az, aki hozzászokott az erdőbeli élethez, úgy viselkedik, mint egy állat. Nem képes uralkodni magán. Üvölteni fog, vagy felkap egy kést... » A fickó kicsit elbizonytalanodik, de a feje bólogatásra biccen : « Még Lomama is, aki már 10 éve Kinshashában lakik ? » A bantu csaj válasza határozott : « A vérében van. »

Nincsenek megjegyzések: