hétfő, április 04, 2005

Cenzurális matatás

Nyolc középiskolást csaptak ki, mert blogjukon túl erős hangnemben bírálták tanáraikat. A szülők nem értik, miért. A diákok beismerték, hogy elengedték magukat. A tanárok meg pert fontolgatnak. Amióta GyP is csattogtatja az ostorát, én már meg se lepődöm.

Sartre szájából eltűnt a ’gros module’, a 10,5 milis Boyard, amit tonnaszám szívott a l’Etre et le Néant írása közben, hála a Bibliotheque nationale de France ügyeskezű munkatársainak; egyszer már eltűnt, de akkor korántsem virtuálisan, hanem a dohányboltok polcairól, kátrányügyi megfontolások következtében, ’A dohányzás öl’, üvölti a 8,7 milis Gauloise doboza még most is, a Boyard meg azt hömmögné, ha tudna, hogy van, ami ezek szerint jobban öl, még virtuálisan is.

Már nem lehet csak úgy vacsorázni a reklámokon, da Vinci után szabadon... a Marithé et Francois Girbaud plakátok lekerültek a hirdetőoszlopokról, pedig ilyet a VW Golf kampányban is műveltek, évekkel ezelőtt, igaz, akkor csupa hímnemű szereplő domborított, most meg nem átalkodtak nőket asztal köré ültetni (kivéve azt a félmeztelenkedő pasit, aki szégyenlősen omlik az egyik tanítványhölgy vállára), ezért aztán lehetett gyorsan bíróságra szaladni, blaszfémiát sikítozni és... nyerni.

Az incesztus ellenes kampány sokkfotója sem járt jobban, igaz, itt még per sem volt, a BVP (Bureau de Vérification de la Publicité) már a megjelenés előtt kiszűrte a maciját szorongató s tátott szájjal az ágyon elnyúló felfújható gumibabát/nőt, mondván, túl sokkoló. Micsoda meglepetés, nahát, tényleg.

Jó ez a preventív móka, így lett kiebrudalva Gloria Friedmann kiállítása, Bourgeon, Loustal, Paringaux képregényei, etc., mert ’sérti a polgárokat’, ’nem felel meg a polgárok elvárásainak’, lásd Rabastens polgármesterének vagy Hubert Falco (Var közigazgatási főguruja) indoklását...

Tanulság: vannak pillanatok, amikor egészen otthon érzem magam.

Nincsenek megjegyzések: