vasárnap, július 16, 2006

C18 - argóvadász

« Malgré son état, elle souhaitait de rester pucelle ; comme elle montrait des fesses à ravir, je la mis à l’imparfaite. » - írjaGiacomo Casanova a Mémoires-ban.

A Dictionnaire de droit canonique (1965) szerint a szodómia «est dite imparfaite lorsqu’elle intervient entre personnes de sexe différents; ... Celle-ci est gravement peccamineuse mais moins que la sodomie parfaite».
A második Mâcon-i zsinaton Grégoire de Tours feltette azt a kérdést, vajon a nők ugyanazon emberi nemhez tartoznak-é, mint a férfiak. A jelenlevők felhívták figyelmét a Genezisre illetve arra a tényre, hogy Jézust az 'ember fiá'-nak hívjuk, miközben nőtől született, ergo eegen. (vagyis a nőnek van lelke, megnyugodhatunk, bár ez így explicite nem merült fel).
1228-ban Guillaume d’Auvergne újra ezt a csontot rágja, az ellen érvelve, hogy a nőt mégsem nevezhetjük egyfajta «homme imparfait»-nek, mert ebben az esetben a férfi nem más, mint «femme parfaite», s ennek súlyos következményei lennének a «hérésie sodomitique» esetén: képzeljük el, hogy egy 'tökéletes nő' eme 'nem-tökéletes szodómiá'-t űzi egy 'nem-tökéletes férfi"-n.... uh, a tökéletesből ennyi is elég.

Nincsenek megjegyzések: