vasárnap, november 30, 2008

À la pêche aux moules

3 kg kagyló
3 echalotte-hagyma (mogyoróhagyma)
1 pohár fehérbor (20 cl)
őröltbors
2 sárgarépa

20cl főzőtejszín
50 g vaj
1 ek liszt
néhány csepp citromlé
apróra vágott petrezselyem
________________________
A kagylókat hideg vízben megtisztítani - a kinyíltakat el kell dobni, ugyanígy a főzés után összezárulva maradókat is.
Az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kagylót, a karikára vágott sárgarépát, a fehérbort, és közepes tűzön kb. 10 percig főzzük (míg az összes kagyló kinyílik). Félretesszük a kagylót, és leszűrjük a főzőlevet (sűrű géz megteszi), majd besamelt készítünk belőle (kb 50 g vaj, egy ek liszt). Ha kész, hozzáadunk 20cl tejszínt, petrezselymet, majd a kagylót és a sárgarépát, és lassú tűzön átfőzzük (néhány perc).
És rósejbnivel a legjobb...

Nincsenek megjegyzések: