csütörtök, november 09, 2006

boybeater aka marcelle


hát ez még begyömöszölődött az esti/hajnali programba... a lassú patricia clarkson francia szinkronnal is lenyűgözően lassú, ally sheedy meg.... na. azon ritka filmek egyike, amiket hosszú évek óta mindig újra meg tudok nézni.
este meg me'shell, wow. már csak délutánra kell kitalálni valami méltó programot, a szendvicselvnek megfelelően.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

én nem szeretem a high artot. inkább better than chocolate. de első helyen l word, persze.

banditgirl írta...

nekem se jott be a high art, de kulon -kulon az alakitasok nagyon. foleg az ally sheedy-e es patricia clarkson-e. a szoke csaj tul mu volt szamomra, nem meggyozo a szerepeben, ami amugy sem volt valami eredeti. de ally sheedy-t elneztem volna orakig is akar.

kelebandi írta...

nekem a high art nem melegfilmkent jon be, asszem. de ez biztos perszo hasfajas.
a better than chocolate meg esti semmitteves esetere ok, de egyebkent nem tartozik a kedvenceim koze. az l word meg olyan must, amit utalok.

banditgirl írta...

hm, erdekelne, hogy olvastad a high artot, mifele filmkent, de lehethogy nem akarsz errol nyilatkozni. nekem az egesz tortenet sablonosnak es felszinesnek tunt, de mint mondtam, attol fuggetlenul Patricia-t es Ally-t nagyon szerettem a filmben, es emiatt jo volt nezni. Vagyis szepen feldaraboltam magamnak a filmet.

A L Word-rol meg nem is akartam/ok nyilatkozni, annyira (en is) utalom.

kelebandi írta...

zsákutca-filmként (nekem a kulcsjelenet: a epp nekilatna valami óvatos szexnek a kanapen, amibe p belealszik, amikor r bekopog...). annak tökéletes.
hogy mennyire sablonos, azt nem tudom, melegtéma ügyben nem érzem annak, mert a sztori annyira natúran adja a homoszexualitást, hogy fel sem tűnik. a drogos-snapshotos közeget meg nem igazan ismerem, erthetoen, mar csak ido es hely okan sem, szal itt meg nem tudok okos lenni, csak raerezni. es a film imadnivalo boszmesegeit (lelassult ex-fassbinder-szineszno, nemetfob zsido anya, jajbedaralakarriergepezet-fotos, etc) epp a valasztott mufaj hozta elemekkent elem meg; mozgo snapshot, van olyan?

banditgirl írta...

ertem, igen, igen, a patricia alakitasat pont azert szerettem, mert nagyon jol ki volt talalva es eljatszva a szerepe.
en a hetero lany szerepe miatt ereztem sablonosnak mint melegtortenetet (rossz heterokapcsolat, a szexi leszbikus csaj megmenti a confused lanyt, es jaj de muveszi kepek sikerednek belole, ki gondolta volna, aztan meg a tragedia). vagy lehethogy meg nem tudom, miert nem tunt nekem naturnak benne a homoszexualitas. egyelore ez jut eszembe. de lehethogy ha most latnam ujra, mas lenne.
a mozgo snapshotot val'szeg azert nem ertem, mert talan 7-8 eve lattam a filmet.

kelebandi írta...

mozgo snapshot: nekem ugy tunt, hogy lucy kepvilaga tokeletesen rimel a film kepvilagara, de persze ez szubjektiv.
a confused hetero lany kitetet nem igazan veszem, nekem nem tunt sem confusednak, sem rossz kapcsolatban elonek. sokkal inkabb tudatos karriervadasznak, akit baromira motival, hogy feljebb masszon a frame rangletrajan. es ehhez kepest volt natur a homoszexualitas, marmint egy pillanatig nem okozott gondot szamara, hogy jajmostmivanbelezugtamegynobe, sokkal inkabb az, hogyan rangassa vissza lucyt a malomba, s ravegye, hogy tartsa a hataridot. a pasijaval valo viszonyanak is epp e karrierizmus volt a gyenge pontja, szvsz - mindez persze nem jelenti azt, hogy ne zugott volna bele oszinten a korosodo lucybe, sokkal inkabb azt, hogy a konfliktus nem ezen a szinten tema a filmben, lasd natur homoszexualitas allitasom.
a film oszintesege és egyben erénye epp az, hogy a sablonosnak tuno haromszogbol (idosodo elettarts-ifju szereto-valasztas lehetosege aka drog-karrier-valasztas lehetosege)egy sokkal bonyolultabb helyzetet gyart,ahol egyszeruen nincs mas valasztas, mint a totalis kilepes a haromszogbol, olyan brutalisan gyava modon, ahogyan.
persze az is lehet, hogy csak nagyon szeretnem szeretni ezt a filmet, ezert latok bele ennyi szubtilis csavart. hat.

banditgirl írta...

nagyon szepen leirtad. reszletes elemzesed abban is segitett, hogy rajojjek, jo lyukas a memoriam, es nem nagyon emlekszem a tortenet reszelemeire. a szoke lany alakitasa azonban tovabbra sem remlik meggyozonek, de ettol en sem hangzok meggyozobbnek. Lehethogy epp emiatt megegyszer megnezem majd.
De akkor sem ertem, mitol bonyolult vagy nem sablonos, ahogy a haromszog kialakul es ahogy vegzodik. De lehethogy be vagyok nagyon ittend szaturalodva helyi tortenetekkel es szituaciokkal, es ha otthon latom a filmet, mashogy dekodolom.
Mindesetre az elemzeset sokkal tobbet feltart, mint amire emlekszem jelenleg. De igy is erdekes volt olvasni.

Névtelen írta...

a high art lapos film, zsiványlány véleményét osztom. kivéve az L wordöt, amit én nagyon kedvelek. de csak jennifer beals kedvéért, nélküle bele se néznék.