csütörtök, december 15, 2005

árki janka

transzvesztizmus ügyi nyomozásban kellemes órákat lehet eltölteni jeanne d'arc perirataival, (valami halvány emlék azt súgja, dubyék kötete magyarul is beszerezhető, de két reggeli kávé között nem igazán biztos ez sem), és megkönnyíti a dolgunkat az is, hogy ráfoghatjuk, nem szigorú történelmi analízist gyártunk, a jogi argumentáció nyilvánvalóan hatásvadász díszleteit, s nem igazságtartalmát igyekszünk megérteni.
jeanne 27 hónapnyi menetelése teljes átváltozással kezdődött: levágatja a haját, férfiruhát ölt és fegyvert hord, mindenféle morcos lovagok felett parancsol, kétszer megsebesül harc közben, s ostrom előtt kakaskodó levelet ír ellenfeleinek (hogy dühében többször személyesen kardlapozott volna meg útjába kerülő prostituáltakat, akár még igaz is lehet, s hogy egyszer közben kardja is tört volna, hát, fene essen az olyan gyenge acélba) - nem ki-belibbenés ez a nő számára tiltott férfiszférába, mint ahogy jeanne hachette tette pár évtizeddel később, királyi privilégiumot nyerve, hanem megfontolt beköltözés és kiköltözni-nem-akarás, aminek aztán 1430-ban az angolok vetnek véget, majd a börtönbéli visszaesés után a máglya tesz pontot az egészre.
A dauphin már az elején aggódik ennyi transzgresszió láttán, meg is kéri a poitiers-i egyetem díszes teológusait, ugyan vizsgálnák meg a dolgot, akik aztán egy igen szubtilis szentírásértelmezéssel úgy döntenek, jeanne esetében a férfi ruha felöltése legitim, hisz a harcban ez a megfelelő öltözet. Ezzel egy darabig el is lehet tussolni az ügyet, de az angolok már nem ilyen opportunisták, iv. henrik pierre cauchonhoz írt levelében már az isteni törvény megszegésével vádolja, és ugyanez a mondóka rendszeres szereplője lesz a periratoknak is, (hiába emlegeti jeanne szorgalmasan szent margit és szent katalin nevét, akik hozzá intézett monológjaikban a férfi öltözék hordására biztatják): rövid haj, férfiruha, fegyver.
hát így. hogy mi miatt vált női öltözékről újra férfira a börtönben jeanne, arra több variáció is lehetséges: az angolok kényszerítik rá, a hangok tanácsolják, jeanne az őrök erőszakoskodásainak akar véget vetni, vagy egész egyszerűen már nincs visszaút a hagyományos női létbe. bátor lépés, máglyát ér.
szeretem is ám, amikor lepen és tsa. tricolórba öltözve koszorúzza janka szobrát, ez a sok omnifób honpolgár, megmelengetik a szívem.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

szvsz ennek nem sok értelme van. remélem nem töritanár vagy.

banditgirl írta...

en viszont nagyon ertekeltem a kis tortenelmi attekintest.

kelebandi írta...

ilyen guglireport utan en ezt boknak veszem.. :o)