péntek, február 16, 2007

tekerde

tegnapelőtt egész este tavaszi tekercseket tekertünk dvel, tegnap este meg sütöttünk, a végtelenségig. kb 8 személyre (félsült állapotban le lehet fagyasztani, ha kevesebben lennénk) kell
300 g darált disznóhús
2 konzervnyi rákhús (kb 250g)
3 fokhagymagerezd
szárított szeletelt feketegomba (6 db, vagy 1-2 zacskónyi)
szárított szeletelt shitaké gomba (3 db vagy 1 zacskónyi)
szója tészta (fél csomag, vagy max. 100 g)
1 répa
1 üveg szójacsíra
1 tojás
1 evőkanál Nuôc Màm
só, bors
tésztát és gombát 5-10 percig hidratálni kell meleg, de nem forrásban levő vízben, majd lecsöpögtetni és ollóval (!) apróra vágni. minden hozzzátevőt addig kell reszelni-vágni-gépben kínozni míg egészen apró darabokra nem sikerednek. az egészet összekeverni, míg homogén massza nem lesz - és kész a töltelék.
a rizslapokat cukros langyos vízbe kell mártani, majd törölgetőruhára teríteni, várni pár percet, majd belegöngyölni a tölteléket. a legjobb, ha van egy baromi nagy asztalunk, amire legalább 6-10 tésztalapot ki tudunk rakni, így kevésbé lesz unalmas a tekerés. (a háromszög alakú lapokból csinos rudacskákat lehet gyártani, de a nagyobb élményre vágyók szavazzanak a a körlapokra, böszme nagy tekercsek is készíthetőek belőle) a tekerés legfontosabb része, hogy először a széleket hajtsuk be, mert ha ezt elrontjuk, sütéskor az egész vacak az olajban köt ki.
a sütéshez bőségesen kell olaj, és lehetőleg ne nagy lángon tegyük, mert a tekercsek könnyen kirepednek. a nagyon profik két menetben sütnek, egyenként kb 10-10 percig, a kevésbé türelmeseknek megengedett az egyszeri sütés is.
ha ez megvan, majdnem fellélegezhetünk - már csak a szósz hiányzik, amit vagy a helyi szupermarketben esetleg ázsia-boltban megvehetünk, vagy nekünk kell összedobni:
1/2 csésze langyos víz
1/2 csésze Nuôc Màm
1 zöldcitrom leve
1 evőkanál cukor
1 gerezd fokhagyma apróra vágva/préselve
némi reszelt répa
(erős pista / sambal - szigorúan fakultatív)
a szószt nem árt előre legyártani, és pihenni hagyni, ízügyi megfontolásokból. kell még friss saláta- és mentalevél, aztán hajrá, lehet kóstolni.
na. az élmény esetleg fokozható a v és o által alkalmazott módszerrel, akiknél remek raviolikat gyártottunk vodkásnarancs mellett anekdotázva (hehe, ez leginkább s-re igaz, akinél nem esett le időben, hogy orosz barátainknál pohár üresen nem maradhat). figyelem, időarányosan növekvő ravioli (ill. jelen esetben tekercs) mérettel kel számolni.
na, hosszú téli estékre igazán kellemes program. viszont ha utálunk mosogatni és két napig olajszagban ébredni, egyszerűbb leugrani a helyi kinai/vietnami étterembe egy tucat tavaszi tekercsért.

3 megjegyzés:

banditgirl írta...

kele, nagyon tucc te,
most azonnal ide vele!

kelebandi írta...

ööö, rendkivul sajnalatos modon mind elfogyott. :o)

banditgirl írta...

ezert nem tudok haragudni :)