szerda, július 15, 2009

dióbor (lusta változat)

hozzávalók:
- 40 zöld dió (helyiek szerint jún. 21. a legjobb dátum, de a hazai diófák úgyis hátrányban vannak, a lényeg, hogy vágható legyen, kemény csonthéj nélkül)
- 1 liter gyümölcspárlat (??) - 40%
- 1 kg cukor
- 4 l vörösbor
- 1 szál vaníliarúd
- fahéj vagy szegfűszeg

A megmosott diót négyfelé kell vágni, majd 2 hónapig az alkoholban áztatni, a szegfűszeg és a vaníliarúd társaságában - néha összerázni az egészet, majd leszűrni, hozzáadni a vörösbort és a cukrot, s egy hétig állni hagyni.
A méglustább változatban a diót nemes egyszerűséggel addig kell csápolni egy béketűrő zacskóban, míg a kívánt méretű darabokhoz jutunk, de ez ugye kevésbé szubtilis. A lelkes változat, ahol mindent együtt áztatunk három hónapig (háromnaponta rázogatni), túl sok önmegtartóztatást kíván. Nem beszélve a leszűréssel járó pancsolásról.
ízé. 9 hét múlva folytköv.

Nincsenek megjegyzések: