péntek, december 21, 2007

freyt aykh

örüljünk a bejegyzett élettársi kapcsolatnak, hurráhurrá. És nem erről jut eszembe, ádehogy, csak a reggeli kávézós ébredés rituáléjának megfelelően szörfölök mindenfelé, és mibe botlok (megint)? Harmadszor is elutasították annak a hét éve pacs-ban élő nőnek a kérelmét, aki (bejegyzett nőnemű) élettársa fiát kívánta örökbe fogadni. Mondjuk ilyen hírből van nagyjáből heti kettő, szomorú átlagban - ennek egyik oka francia örökbefogadási rendszer, mely ilyen esetben csak az egyszerű örökbefogadást ismeri, ami a biológiai anya szülői jogainak teljes elvesztésével tenné lehetővé az örökbefogadást, a másik pedig az, hogy a code civil 365 §-a a pacs-olt homoszexuális pároknak nem ad jogot a közös örökbefogadásra... ami ezt most érdekessé teszi, az az, hogy először hivatkoztak benne az emberi jogok európai nyilatkozatára (cedh), úgy érvelve, hogy a a 365 § ellentétes azzal.
hát, nem. mert ugyen a cedh védi a családi életet, de a buzik családi élete csak a szó hétköznapi életében családi élet, jogilag nem az, ha már szabad ilyen tömören összefoglalnom a lényeget.
de hát fenébe is, mit nyavalygok, most, hogy nekünk is van saját bejegyzett élettársi kapcsolatunk?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. A bejegyzett élettársak együttesen nem fogadhatnak örökbe és arra sincs lehetőségük, hogy az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe fogadja. Ugyanakkor a törvény szerint nő és férfi élettársi kapcsolata esetén apai elismerő nyilatkozatot lehet tenni, a kapcsolat bejegyzése előtt."
kávézás közben.