kedd, március 08, 2005

Agymenés

A kulcsszó: Doreen Kimura, kanadai pszichológusnő, kutató a Simon Fraser University-n, aki ír, ami legyen az ő baja, én is itt blogozok, ahelyett hogy gépelném a bibliográfiámat, szal nem bűn ez. Mindenféle egalitárius humbuggal ellentétben Kimura a biológiai alapú magyarázat megszállottja: szerinte van női agy meg férfi agy; a lányok és a fiúk különböző adottságokkal és különböző korlátokkal születnek, s e különbségekhez kell igazítanunk az oktatásukat; a lányok hülyék a matekhoz, nem kell őket ezzel kínozni, viszont jobb a kézügyességük - a kicsi ujjaik mozgását jobban koordinálják, hát ez nekem megvilágodosásértékű volt :o))) - , horgoljanak csak szorgosan; azt meg végképp el kellene felejtenünk, hogy a tudományos pályát nekik találták ki, mert nem, nem kell ezt erőltetni - ez is megvilágosodásértékű, most például lövöldözhetek egy toptenes parámra, mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül. (Az, hogy hol akadt a hálójába a kísérletek elvégzéséhez elégséges számú szűzagy, olyasfajta rejtély, mint a szeplőtlen fogantatás s az elnyűhetetlen szűzhártya misztériuma, nem illik bolygatni.)

Meg aztán, drága hűtlen férfi- és nőtársak, semmi gond, hisz ez genetikus deficit, félre lelkiismeretfurdalás, a neuronok uralják minden léptünket, azokat meg a gének, ugyanígy hátradőlhetnek a foteljukban az alkoholisták, anyagyilkosok, állatkínzók, útonállók... szép kerek világ ez, kicsit redukcionalista ugyan, de legalább megmagyarázható, nem is lep meg, hogy akadnak rajongói.

No, Doreen amellett, hogy maga az élő ellentmondás (mi a faxot keres az egyetemen egy nő, aki szerint a nőknek nincs helyük az egyetemen?), még harcos kisztitkár is: aktív tagja az ultraliberális Freedom Party-nak, mely párt az esélyegyenlőség és a szociális segélyek életbentartásának kíméletlen ellenfele.

Itt cseszte el az egészet, pedig nagy esélye volt egy dobogós helyre nálam, noha a listavezetű Marc Breedlove megható felfedezése, miszerint a leszbikusok mutatóujja hosszabb, mint a gyűrűsujjuk, még mindig nem talált méltó kihívóra; innentől kezdve viszont kénytelen vagyok komolyan venni ezt a nőt. Kár érte, az első öt percben igazán jól szórakoztatott...

http://www.denistouret.net/textes/Kimura.html

http://www.scom.ulaval.ca/Au.fil.des.evenements/2000/02.03/crsng.html

Nincsenek megjegyzések: